Nieuwe cristata rassen in de vijf kleuren : Neo gold, Neo pink, Neo rose, Neo orange en Neo red.

Een aantal jaren geleden hebben we ons afgevraagd wat de toekomst voor cristata snijbloemen zou zijn. Dat bracht ons tot een lijst van eisen voor nieuwe rassen die zowel kwekers als bloemisten passen. En nu – na vele jaren veredelen – kunnen we eindelijk met trots een nieuwe serie presenteren met de naam “Neo”.

Over de eisen :  “Neo”  heeft het allemaal !

  • Grotere bloemen, dikkere kammen
  • Aantrekkelijke, intense kleuren
  • Klein blad en een stevige steel
  • Eenvoudig te gebruiken in meng boeketten

Aanvullende voordelen voor de kwekers :

  • Minder daglengte gevoelig dan concurrerende rassen
  • Hogere teeltsnelheid dan concurrerende rassen door snellere bloei
  • Hogere productie opbrengst en – daardoor – betere marges
  • Makkelijk te oogsten en te verwerken
  • Beschikbaar in een langer seizoen

Neo” kan opgekweekt worden onder lange dag omstandigheden en dat heeft als voordelen dat de plant al het zonlicht kan benutten wat er is en een beter klimaat in de kas want het verduisteringsdoek kan open blijven ( ! ), resulterend in topkwaliteit snijbloemen.

*Opmerking : Het wordt wel aanbevolen om een verduisteringsperiode van 3 weken aan te houden na het planten, voor een betere uniformiteit. Daarna, als de planten meer gewasmassa maken, alle zon nodig hebben en meer gaan verdampen, kan de rest van de teelt in – minder vochtige – lange dag omstandigheden plaats vinden. Meer gedetailleerde informatie op de pagina ” Teelt info“.

Opmerking : De introductie van deze nieuwe serie betekent niet dat de “Bombay” serie uit de markt gaat verdwijnen. Deze nieuwe “Neo” serie is een aanvulling in het sortiment en de toekomst zal uitwijzen hoe dat zich verder gaat ontwikkelen. Veel “Bombay” rassen zijn nog steeds populair in bepaalde delen van de werled, bijv. de “Bombay  fire”  en alle afgeleide ( “fi” ) kleuren ( – figo, – fiora, – filemon, – firosa, – fidor, – fivio ).

Op de foto’s – van boven naar beneden – iedere kleur in de serie, zowel van een bloem ( Floricode foto ) als ook een impressie van een productie test veld.

 

“Neo gold” : Intens goudgele kleur. Oudere cristata rassen in deze kleur zijn berucht vanwege de Fusarium gevoeligheid. Deze noviteit heeft een sterk gereduceerde gevoeligheid t.o.v. die bestaande rassen in dezelfde kleur.

 

“Neo pink” : Een unieke lichtroze specialiteit met donkere stelen en volledig Fusarium resistent.

 

 

“Neo rose” : Intens roze kleur met groene stelen en volledig Fusarium resistent.

 

 

“Neo orange” : Fantastische oranje kleur en volledig Fusarium resistent.

Belangrijk : Waar de meeste oudere oranje Celosia’s ( zowel cristata als plumosa ) verkleuren naar vaal roze bij afrijping, blijft deze vlammend oranje. Het ziet er niet over-rijp uit, ook op een vaas blijft deze langdurig oranje ! Dit is een vooruitgang die we bereikt hebben in de verdeling waar we trots op zijn ( en voor ons een vereiste voor alle nieuwe oranje Celosia’s die we ontwikkelen ).

 

 

“Neo red” : Intens rode kleur met groene stelen en volledig Fusarium resistent.

Info : VBN productcodes voor de vijf “Neo” rassen zijn verleend en daarnaast zijn er ook twee productcodes voor “Neo gemengd” en “Neo gemengd in fust”. *De eerste is bedoeld voor gemengde kleuren in een bos van vijf stelen en de tweede voor een bos van iedere kleur in een gemengd fust. Zie foto’s.

*Alle Neo” rassen zijn beschermd door kwekersrecht ( P.B.R. – Plant Breeders Rights ).

**Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeken we u contact op te nemen met PanAmerican Seed.

Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.