Logo 25 jaar jpg klein site

Jaar Celex.

Foto’s van het allereerste begin onderaan op de  homepage !

===========================================

Dracula - site“Sticky post”, meer recent nieuws hieronder, over o.a. “Ice cream”, “Kosmo”, “Sunday” en “NEO” .

De succesvolle introductie van…..

Meer informatie ? Klik hier >> > Nieuwspagina Engels


 

Noviteiten 2018 – introducties app

10 April – 2018

Pan American Seed / Ball Hort. Co.heeft een app voor de smartphone gemaakt met alle 2018 introducties.

pasDe app heet Cast 18″ en is te vinden in de app store / play store.

Na installeren toont de app foto’s en informatie van alle introducties door de diverse Ball bedrijven. Onze Celosia is te vinden in het Pan American deel.

 


 

Snijbloemen – Noviteiten 2018 – 2019

11 December – 2017

Met trots presenteren we een toevoeging en een verbetering aan de  “Sunday” plumosa snijbloemen serie.

De toevoeging is “Sunday scarlet” een rijkbloeiende helder-rode noviteit die uitstekend bij de serie past qua prototype en bloeisnelheid. En dat betekent dat “- scarlet” tussen andere kleuren gebruikt kan worden in een productieplan met “Sunday” rassen. Op de foto een beeld van de nieuwe kleur in de eerste zadenproductie.

Celosia plumosa "Sunday scarlet"

En de verbetering is “Sunday gold improved”, een intens goud-gele kleur die uitstekend bij de serie past qua prototype en bloeisnelheid. En dat betekent dat “- gold improved” tussen andere kleuren gebruikt kan worden in een productieplan met “Sunday” rassen. Op de twee foto’s een beeld van de nieuwe kleur in de eerste zadenproductie.* Opmerking : De eerste foto toont de noviteit gedeeltelijk in de schaduw. Voor de tweede foto hebben we op een echt zonnig moment gewacht en zelfs dan ziet deze er niet bleek of lichtgeel uit.

Celosia plumosa "Sunday gold improved"

Celosia plumosa "Sunday gold improved"

**Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

 


 

Pot – / tuin cristata “Concertina”– Noviteiten 2018 – 2019

14 November 2017

Zoals gezegd op de homepage: Onze missie is speler te zijn in het totale sortiment van het gewas Celosia. en totdat we onlangs “Dracula” introduceerden, hadden we helemaal geen variëteiten in pot- / tuin cristata. Maar naast “Dracula” zijn we ook bezig geweest met het ontwikkelen van meer pot- / tuin noviteiten om ook in dat deel van de Celosia markt een rol te kunnen spelen. De eerste kleuren in een nieuwe serie waren al beschikbaar in 2015, maar Pan American Seed adviseerde ons om een serie te vormen waar een gele in zit. De reden is dat een serie meer kansen heeft wanneer deze wordt geïntroduceerd, omdat het aantrekkelijker is voor een teler dan een of twee “stand alone” rassen. Dus hielden we sommige kleuren “op de plank” in afwachting van nog meer. En nu hebben we vier kleuren, wat een mooie start is voor introductie. *In de tussentijd gaan we door met zoeken naar meer kleuren om toe te voegen aan de nieuwe serie.
Alle variëteiten zijn mooi compacte, rijkbloeiende, sterke planten en verkrijgbaar in de kleuren goudgeel, fris roze, helderrood en intens paars. Ze zijn op verschillende locaties getest en presteren goed, zelfs in warme en vochtige klimaten.

We hebben jaren een werknaam voor de serie gehanteerd, de echte naam “Concertina” is recentelijk vastgesteld, kort voor de California Spring Trials in April.
Het aantal foto’s is momenteel beperkt. De eerste twee tonen het model van de plant in de goudgele versie. Dan de andere kleuren die nu beschikbaar zijn ( fris roze, helder rood en intens paars). En dat alles op 12 cm potten.
Vervolgens een voorbeeld van hoe het eruit ziet op een plantentray en tot slot twee foto’s van een teeltproef in het zuiden van Texas – VS, deze zomer ( 2017 ) in hete en vochtige omstandigheden.

Celosia cristata pot / bedding

Celosia cristata pot / bedding

Celosia bright pink

Celosia clear red

Celosia intense purple

Celosia pot / bedding tray

 

Celosia trials 2017 Texas 1
Celosia trials 2017 Texas - 2

Opmerking: Toevallig had Pan American Seed een andere variëteit die elders was veredeld en exact bij de serie past. Die is diep rood en donkerbladig en wordt aan de serie toegevoegd. Je kunt dat ras zien op de laatste twee foto’s uit Texas, tussen onze andere kleuren. En dat zijn er dus vijf ! En er komt meer aan in de toekomst ….

 


 

“Kosmo orange” – Noviteit 2018 – 2019

10 November 2017

Een paar jaar geleden hebben we in Costa Rica een flinke kas met pot- / tuinplanten voor grootschalige selectie gehad. Uit de vele duizenden planten hebben we een klein aantal zeer kansrijke geselecteerd voor diverse doeleinden. Daar zat een plant  bij die direct in het oog sprong door de intens oranje kleur en het mooie model. We zijn er vervolgens in geslaagd om zaad van deze plant naar Nederland te krijgen.

Die oranje plant ( foto links, uit Costa Rica ) hebben  we kunnen uitbouwen tot een nieuwe kleur die perfect bij de “Kosmo” serie past en die bij testen in diverse klimaten prima groeit. En daarmee is “Kosmo orange” een mooie aanvulling van de serie. Het ras heeft zoveel pigment dat zelfs het blad in de zon enigszins oranje kleurt.

Op de foto rechts een controle te velde in Californie – USA in de zomer van 2017. De foto ( van slechte kwaliteit ) is in de volle zon gemaakt in een overrijp gewas en toont – helaas – wat anders dan oranje. Maar het ras is nog zo nieuw dat dit de enige twee foto’s zijn die we nu hebben.

*Opmerking : Foto’s later toegevoegd in Maart 2018 en in Mei opnieuw, zie verder hieronder.

Celosia Kosmo orange plant
Celosia Kosmo orange field

Toevoeging Maart 2018 : We hebben wat planten van “Kosmo orange” uitgezaaid om meer (en betere) foto’s te kunnen maken van bloeiende planten voor de website. Dat zal ergens in April of Mei zijn, maar we kunnen nu al wat jonge planten in de opgroei tonen. De foto’s laten duidelijk zien dat er heel veel oranje pigment in de planten zit, zelfs zonder bloei ziet het er al wat oranje uit.

Kosmo orange young- 1 plant

Kosmo orange young

Toevoeging Mei 2018 : Foto van “Kosmo orange” , 2 planten gezaaid in Januari en opgekweekt in de kas onder aanvullend licht, in bloei eind April in het vroege voorjaar.

Celosia Kosmo orange

**Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

 


 

“Ice cream new yellow” – Noviteit 2018 – 2019

9 November 2017

In een veredelingsproject in Frankrijk hebben we een prachtige diep gele pot – / tuin plumosa gevonden. Dat project was bedoeld om experimentele lijnen te testen op weerstand tegen hitte en volle zon. We hebben wat tijd genomen in de veredeling om een uniforme lijn te maken van deze diep gele en om een eerste zadenproductie op te zetten. Deze “Ice cream new yellow” past uitstekend bij de serie qua prototype en sterke groei en is daarmee een welkome aanvulling van de serie vanwege meer compactheid dan de huidige gele.

Met deze diep gele noviteit is het mogelijk om in de toekomst ook een mooie “Ice cream mixture” te maken.

Op de foto een blik op de nieuwe kleur in de 1e zadenproductie.

*Opmerking : Foto toegevoegd in Mei 2018, zie verder hieronder.

Celosia "Ice cream new yellow"

Toevoeging Mei 2018 : Foto van een tray met “Ice cream new yellow”, gezaaid in Januari en opgekweekt in de kas onder aanvullend licht, in bloei eind April in het vroege voorjaar.

Celosia Ice cream new yellow

**Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

 


Flowertrials 2017

25 Juni 2017

De nieuwe serie Celosia Neo” is getoond tijdens de show van Pan American Seed ( PAS ) in Rijsenhout. PAS heeft er een trendy presentatie van gemaakt, met schilderijen waar de kleur van ieder ras als themakleur terug kwam op het doek. PAS had daarvoor een modern impressioniste uit Frankrijk gevraagd om de decoratie rondom de vijf Neo” rassen te ontwerpen. Dat is een keer echt wat anders en de reacties waren overwegend positief.

Celosia Neo - Flowertrials 2017

 


Snijbloemen introducties

Neo 2x detail siteDe “Neo” serie

 

12 December  2016

Nieuwe cristata rassen in de vijf kleuren : Neo gold, Neo pink, Neo rose, Neo orange en Neo red.

Een aantal jaren geleden hebben we ons afgevraagd wat de toekomst voor cristata snijbloemen zou zijn. Dat bracht ons tot een lijst van eisen voor nieuwe rassen die zowel kwekers als bloemisten passen. En nu – na vele jaren veredelen – kunnen we eindelijk met trots een nieuwe serie presenteren met de naam Neo”.

Over de eisen :  Neo”  heeft het allemaal !

  • Grotere bloemen, dikkere kammen
  • Aantrekkelijke, intense kleuren
  • Klein blad en een stevige steel
  • Eenvoudig te gebruiken in meng boeketten

Aanvullende voordelen voor de kwekers :

  • Minder daglengte gevoelig dan concurrerende rassen
  • Hogere teeltsnelheid dan concurrerende rassen door snellere bloei
  • Hogere productie opbrengst en – daardoor – betere marges
  • Makkelijk te oogsten en te verwerken
  • Beschikbaar in een langer seizoen

Neo” kan opgekweekt worden onder lange dag omstandigheden en dat heeft als voordelen dat de plant al het zonlicht kan benutten wat er is en een beter klimaat in de kas want het verduisteringsdoek kan open blijven ( ! ), resulterend in topkwaliteit snijbloemen.

*Opmerking : Het wordt wel aanbevolen om een verduisteringsperiode van 3 weken aan te houden na het planten, voor een betere uniformiteit. Daarna, als de planten meer gewasmassa maken, alle zon nodig hebben en meer gaan verdampen, kan de rest van de teelt in – minder vochtige – lange dag omstandigheden plaats vinden. Meer gedetailleerde informatie op de pagina ” Teelt info“.

Opmerking : De introductie van deze nieuwe serie betekent niet dat de “Bombay” serie uit de markt gaat verdwijnen. Deze nieuwe Neo” serie is een aanvulling in het sortiment en de toekomst zal uitwijzen hoe dat zich verder gaat ontwikkelen. Veel “Bombay” rassen zijn nog steeds populair in bepaalde delen van de werled, bijv. de “Bombay  fire”  en alle afgeleide ( “fi” ) kleuren ( – figo, – fiora, – filemon, – firosa, – fidor, – fivio ).

Op de foto’s – van boven naar beneden – iedere kleur in de serie, zowel van een bloem ( Floricode foto ) als ook een impressie van een productie test veld.

Celosia 'Celbogold' NEO GOLD

Celosia Neo gold 2016 veld

“Neo gold” : Intens goudgele kleur. Oudere cristata rassen in deze kleur zijn berucht vanwege de Fusarium gevoeligheid. Deze noviteit heeft een sterk gereduceerde gevoeligheid t.o.v. die bestaande rassen in dezelfde kleur.


Celosia 'Celbopink' NEO PINK

Celosia Neo pink 2016 veld

“Neo pink” : Een unieke lichtroze specialiteit met donkere stelen en volledig Fusarium resistent.

 

Celosia 'Celbofirosa' NEO ROSE

Celosia Neo rose 2016 veld

“Neo rose” : Intens roze kleur met groene stelen en volledig Fusarium resistent.

 

Celosia 'Celboorange' NEO ORANGE

Celosia Neo orange 2016 veld

“Neo orange” : Fantastische oranje kleur en volledig Fusarium resistent.

Belangrijk : Waar de meeste oudere oranje Celosia’s ( zowel cristata als plumosa ) verkleuren naar vaal roze bij afrijping, blijft deze vlammend oranje. Het ziet er niet over-rijp uit, ook op een vaas blijft deze langdurig oranje ! Dit is een vooruitgang die we bereikt hebben in de verdeling waar we trots op zijn ( en voor ons een vereiste voor alle nieuwe oranje Celosia’s die we ontwikkelen ).

 

Celosia 'Celbored' NEO RED

Celosia Neo red 2016 veld

“Neo red” : Intens rode kleur met groene stelen en volledig Fusarium resistent.

 

Info : VBN productcodes voor de vijf “Neo” rassen zijn verleend en daarnaast zijn er ook twee productcodes voor “Neo gemengd” en “Neo gemengd in fust”. *De eerste is bedoeld voor gemengde kleuren in een bos van vijf stelen en de tweede voor een bos van iedere kleur in een gemengd fust. Zie foto’s.

Celosia NEO GEMENGD bos - Floricode
Celosia NEO GEMENGD FUST - Floricode

*Alle Neo” rassen zijn beschermd door kwekersrecht ( P.B.R. – Plant Breeders Rights ).

**Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

 


First Flame purple

2 November 2016

Na een erg druk veredeling seizoen nu eindelijk wat tijd om noviteiten te laten zien en dit is de eerste. We presenteren een nieuwe paarse kleur in de “First Flame” serie, genaamd “First Flame purple”. Een welkome aanvulling in de serie ! In de wereld van de pot / tuin plumosa is er nauwelijks bruikbaar paars voorhanden en we hopen een gat in het sortiment op te vullen.

*Ondertussen is er ook een mix van “First Flame” beschikbaar gekomen met de kleuren – yellow, – scarlet and – red. Op dit moment zit de – aan de serie toegevoegde – paarse nog niet in de mix.

Voor meer informatie verzoeke contact opnemen met Pan American Seed of hun vertegenwoordigers.

Op de foto een rasechtheidscontrole van de noviteit in de zomer van 2016.

First Flame purple


Fleuroselect lid

17 Juli 2016

Met trots maken we bekend dat Celex nu zelf verkozen is tot officieelFleuroselect logo klein 2 lid van Fleuroselect op 15 Juli 2016 in de jaarlijkse algemene ledenvergadering tijdens de conventie in Chicago – VS.

Nieuwsbericht over de conventie >> > BLOEMENKRANT

*Een uitgebreider artikel in de BLOEMENKRANT van week 34 .

 


First Flame scarlet

4 Januari – 2016

Met trots presenteren we een nieuwe oranje – rode kleur in de  “First Flame” serie, genaamd “First Flame scarlet”. Een welkome toevoeging aan de serie !

Op de foto een rasechtheids controle veld van de noviteit in de zomer van 2015.

celosia First Flame scarlet

*Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

—————————————————————————————————————————-

Nieuwe Sunday-rassen

14 augustus 2014

Celosia Sunday 4 novelties 2015

Met trots presenteren we vier prachtige nieuwe “Sunday” rassen die – min of meer – de serie compleet maken. Op de foto v.l.n.r. “Sunday cherry”, “- bright pink”, “- purple” en “- orange improved”.

Uiteraard blijven we werken aan nieuwe kleuren en verbeteringen in de toekomst.

Beperkte hoeveelheden zaden komen beschikbaar voor 1e introductie en productie proeven in 2015.

Op de foto’s ( van veldjes in de kas ) – van boven naar beneden – “Sunday Bright Pink” , “Sunday Cherry” ( fuchsia-kleur ), “Sunday Purple” en tenslotte “Sunday Orange Improved” met daarbij uitleg over het verschil tussen deze en de bestaande “Sunday Orange”.

*Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

Celosia_Sunday_bright_pink_1

Celosia_Sunday_cherry_1

Celosia_Sunday_purple_2

 

Sunday Orange Improved

Het huidige ras “Sunday Orange” voldoet goed in de teelt, maar past qua lengte niet zo goed bij de serie. Daarom hebben we gewerkt aan een snijbloemversie met meer steellengte.

De eerste twee foto’s tonen de nieuwe “Sunday Orange Improved”, met meer lengte en prachtige pluimen. En de derde foto toont de vergelijking tussen de bestaande “Sunday orange” en de “Improved”-versie. Let vooral op het steungaas in het gewas op de laatste foto, daaraan is het lengteverschil goed te zien.

 

Celosia_Sunday_orange_improved_1

Celosia_Sunday_orange_improved_3

 

—————————————————————————————————————————-

Plumosa Sunday in productie

18 juni 2014

De “Sunday”-serie bestaat inmiddels uit acht kleuren en daar komen nog drie tot vier nieuwe bij. Daarmee is de serie wel zo’n beetje compleet, maar uiteraard blijven we werken aan verbeteringen en nieuwe kleuren.

Met ongeveer elf rassen vinden we dat een product als plumosa “Sunday” – dat is ontwikkeld voor teelt als snijbloem – een eerlijke kans in de markt verdient. De houdbaarheid op de vaas van “Sunday” is prima gebleken en we moeten nou eindelijk ’s een keer van de mythe af dat snij-plumosa niet goed houdbaar zou zijn !

* Meer informatie daarover op de pagina “Gebruikersinfo” van deze site.

Daarom hebben we een paar rassen van de “Sunday”-serie in productie genomen. En tegelijk een sortimentsopplanting van alle twaalf rassen in de serie erbij gezet. * Die opplanting gaat ook tegelijk plaatsvinden in de USA, Japan en Zuid Frankrijk.

Op de foto’s van boven naar beneden proefproducties van : “Sunday Dark Pink”, “Sunday Red” en “Sunday Orange” met daarbij het sortimentsbed van alle plumosa-rassen.

Celosia Sunday dark pink

Celosia Sunday red

Celosia Sunday orange

—————————————————————————————————————————-

Hulp aan de derde wereld

Uit contacten die we hadden met het Worldwatch Institute in Washington – USA hebben we geleerd dat Celosia Argentea een uitstekend gewas is om het parasitaire onkruid “striga” (heksenkruid) in tropische landen te bestrijden.
Het striga-onkruid kan de bodem voor tien jaar infecteren en de dood worden van belangrijke voedselgewassen als soja, graan, suikerriet en mais. Op de één of andere manier is Celosia in staat om de bodem “schoon te maken” en er wordt onderzoek verricht naar het waarom. Een extra voordeel is dat tegelijkertijd de geteelde Celosia gebruikt kan worden als groente, rauw gegeten (de bladeren) of gekookt (de bladeren en de stelen in bijvoorbeeld soepen). In Afrika is de plant zeer populair en wordt “Spinazie van Lagos” genoemd.

Wij ondersteunden het Worldwatch hulpprogramma “Nourishing the world” voor arme landen met onze know-how over teelt en andere relevante informatie.
Informatie over het gevaarlijke Striga onkruid is te vinden op Wikipedia. In dat artikel wordt Celosia argentea genoemd als “Striga bestrijder”, bij de methode “trap cropping”.

>> > Zie de Wikipedia pagina over Striga.

Oktober 2015 – Toevoeging : We hebben een uitgebreid artikel geschreven over Striga en het onderzoek wat we hebben gedaan over de bestrijding van die gevaarlijke parasiet. Zeer interessant om te lezen !

Link >> > Striga treatment on page “Growing info”