Celosia Dracula-site“Sticky post”, meer recent nieuws hieronder, over o.a. “First Flame” en “NEO” .

De introductie van…..

Meer informatie ? Klik hier >> > Nieuwspagina Engels


28 Maart 2017 ( bericht gewijzigd 15 September 2017 )

Celex op TV

RTL4 logoRTL Woontips logoHet RTL programma “Woontips” besteed tegenwoordig ook aandacht aan bloemen en planten. Uiteindelijk is dat een wezenlijk onderdeel van woningdecoratie, zonder bloemetje op tafel en planten in de vensterbank is het maar een saaie boel. Sinds ’t voorjaar van 2017 zijn er – op verzoek van de kijkers – in het programma ook reportages van veredelingsbedrijven. Interessant om te zien waar het allemaal eigenlijk begint, hoe nieuwe bloemen en planten worden “geboren”.

Celex heeft van harte mee gewerkt aan zo’n reportage en RTL Woontips heeft in Juni filmbeelden gemaakt.

De reportage is zaterdag 9 September uitgezonden en op de maandag daarna – 11 September – herhaald. Na de uitzending is nu de reportage van ca. 2 minuten op You Tube beschikbaar en hebben we een link opgenomen naar You Tube op onze “Home” pagina.


Flowertrials 2017

25 Juni 2017

De nieuwe serie Celosia Neo” is getoond tijdens de show van Pan American Seed ( PAS ) in Rijsenhout. PAS heeft er een trendy presentatie van gemaakt, met schilderijen waar de kleur van ieder ras als themakleur terug kwam op het doek. PAS had daarvoor een modern impressioniste uit Frankrijk gevraagd om de decoratie rondom de vijf Neo” rassen te ontwerpen. Dat is een keer echt wat anders en de reacties waren overwegend positief.

Celosia Neo - Flowertrials 2017

 


 Snijbloemen introducties

Neo 2x detail siteDe “Neo” serie

 

12 December  2016

Nieuwe cristata rassen in de vijf kleuren : Neo gold, Neo pink, Neo rose, Neo orange en Neo red.

Een aantal jaren geleden hebben we ons afgevraagd wat de toekomst voor cristata snijbloemen zou zijn. Dat bracht ons tot een lijst van eisen voor nieuwe rassen die zowel kwekers als bloemisten passen. En nu – na vele jaren veredelen – kunnen we eindelijk met trots een nieuwe serie presenteren met de naam Neo”.

Over de eisen :  Neo”  heeft het allemaal !

  • Grotere bloemen, dikkere kammen
  • Aantrekkelijke, intense kleuren
  • Klein blad en een stevige steel
  • Eenvoudig te gebruiken in meng boeketten

Aanvullende voordelen voor de kwekers :

  • Minder daglengte gevoelig dan concurrerende rassen
  • Hogere teeltsnelheid dan concurrerende rassen door snellere bloei
  • Hogere productie opbrengst en – daardoor – betere marges
  • Makkelijk te oogsten en te verwerken
  • Beschikbaar in een langer seizoen

Neo” kan opgekweekt worden onder lange dag omstandigheden en dat heeft als voordelen dat de plant al het zonlicht kan benutten wat er is en een beter klimaat in de kas want het verduisteringsdoek kan open blijven ( ! ), resulterend in topkwaliteit snijbloemen.

*Opmerking : Het wordt wel aanbevolen om een verduisteringsperiode van 3 weken aan te houden na het planten, voor een betere uniformiteit. Daarna, als de planten meer gewasmassa maken, alle zon nodig hebben en meer gaan verdampen, kan de rest van de teelt in – minder vochtige – lange dag omstandigheden plaats vinden. Meer gedetailleerde informatie op de pagina ” Teelt info“.

Opmerking : De introductie van deze nieuwe serie betekent niet dat de “Bombay” serie uit de markt gaat verdwijnen. Deze nieuwe Neo” serie is een aanvulling in het sortiment en de toekomst zal uitwijzen hoe dat zich verder gaat ontwikkelen. Veel “Bombay” rassen zijn nog steeds populair in bepaalde delen van de werled, bijv. de “Bombay  fire”  en alle afgeleide ( “fi” ) kleuren ( – figo, – fiora, – filemon, – firosa, – fidor, – fivio ).

Op de foto’s – van boven naar beneden – iedere kleur in de serie, zowel van een bloem ( Floricode foto ) als ook een impressie van een productie test veld.

Celosia 'Celbogold' NEO GOLD

Celosia Neo gold 2016 veld

“Neo gold” : Intens goudgele kleur. Oudere cristata rassen in deze kleur zijn berucht vanwege de Fusarium gevoeligheid. Deze noviteit heeft een sterk gereduceerde gevoeligheid t.o.v. die bestaande rassen in dezelfde kleur.


Celosia 'Celbopink' NEO PINK

Celosia Neo pink 2016 veld

“Neo pink” : Een unieke lichtroze specialiteit met donkere stelen en volledig Fusarium resistent.

 

Celosia 'Celbofirosa' NEO ROSE

Celosia Neo rose 2016 veld

“Neo rose” : Intens roze kleur met groene stelen en volledig Fusarium resistent.

 

Celosia 'Celboorange' NEO ORANGE

Celosia Neo orange 2016 veld

“Neo orange” : Fantastische oranje kleur en volledig Fusarium resistent.

Belangrijk : Waar de meeste oudere oranje Celosia’s ( zowel cristata als plumosa ) verkleuren naar vaal roze bij afrijping, blijft deze vlammend oranje. Het ziet er niet over-rijp uit, ook op een vaas blijft deze langdurig oranje ! Dit is een vooruitgang die we bereikt hebben in de verdeling waar we trots op zijn ( en voor ons een vereiste voor alle nieuwe oranje Celosia’s die we ontwikkelen ).

 

Celosia 'Celbored' NEO RED

Celosia Neo red 2016 veld

“Neo red” : Intens rode kleur met groene stelen en volledig Fusarium resistent.

 

Info : VBN productcodes voor de vijf “Neo” rassen zijn verleend en daarnaast zijn er ook twee productcodes voor “Neo gemengd” en “Neo gemengd in fust”. *De eerste is bedoeld voor gemengde kleuren in een bos van vijf stelen en de tweede voor een bos van iedere kleur in een gemengd fust. Zie foto’s.

Celosia NEO GEMENGD bos - Floricode
Celosia NEO GEMENGD FUST - Floricode

*Alle Neo” rassen zijn beschermd door kwekersrecht ( P.B.R. – Plant Breeders Rights ).

**Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.


First Flame purple

2 November 2016

Na een erg druk veredeling seizoen nu eindelijk wat tijd om noviteiten te laten zien en dit is de eerste. We presenteren een nieuwe paarse kleur in de “First Flame” serie, genaamd “First Flame purple”. Een welkome aanvulling in de serie ! In de wereld van de pot / tuin plumosa is er nauwelijks bruikbaar paars voorhanden en we hopen een gat in het sortiment op te vullen.

*Ondertussen is er ook een mix van “First Flame” beschikbaar gekomen met de kleuren – yellow, – scarlet and – red. Op dit moment zit de – aan de serie toegevoegde – paarse nog niet in de mix.

Voor meer informatie verzoeke contact opnemen met Pan American Seed of hun vertegenwoordigers.

Op de foto een rasechtheidscontrole van de noviteit in de zomer van 2016.

First Flame purple


17 Juli 2016

Met trots maken we bekend dat Celex nu zelf verkozen is tot officieelFleuroselect logo klein 2 lid van Fleuroselect op 15 Juli 2016 in de jaarlijkse algemene ledenvergadering tijdens de conventie in Chicago – VS.

Nieuwsbericht over de conventie >> > BLOEMENKRANT

*Een uitgebreider artikel in de BLOEMENKRANT van week 34 .


First Flame scarlet

4 Januari – 2016

Met trots presenteren we een nieuwe oranje – rode kleur in de  “First Flame” serie, genaamd “First Flame scarlet”. Een welkome toevoeging aan de serie !

Op de foto een rasechtheids controle veld van de noviteit in de zomer van 2015.

celosia First Flame scarlet

*Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

—————————————————————————————————————————-

Nieuwe Sunday-rassen

14 augustus 2014

Celosia Sunday 4 novelties 2015

Met trots presenteren we vier prachtige nieuwe “Sunday” rassen die – min of meer – de serie compleet maken. Op de foto v.l.n.r. “Sunday cherry”, “- bright pink”, “- purple” en “- orange improved”.

Uiteraard blijven we werken aan nieuwe kleuren en verbeteringen in de toekomst.

Beperkte hoeveelheden zaden komen beschikbaar voor 1e introductie en productie proeven in 2015.

Op de foto’s ( van veldjes in de kas ) – van boven naar beneden – “Sunday Bright Pink” , “Sunday Cherry” ( fuchsia-kleur ), “Sunday Purple” en tenslotte “Sunday Orange Improved” met daarbij uitleg over het verschil tussen deze en de bestaande “Sunday Orange”.

*Voor een volledig overzicht van het beschikbare Celosia sortiment verzoeke contact op te nemen met PanAmerican Seed. Het adres is te vinden op de pagina “Partners”.

Celosia_Sunday_bright_pink_1

Celosia_Sunday_cherry_1

Celosia_Sunday_purple_2

 

Sunday Orange Improved

Het huidige ras “Sunday Orange” voldoet goed in de teelt, maar past qua lengte niet zo goed bij de serie. Daarom hebben we gewerkt aan een snijbloemversie met meer steellengte.

De eerste twee foto’s tonen de nieuwe “Sunday Orange Improved”, met meer lengte en prachtige pluimen. En de derde foto toont de vergelijking tussen de bestaande “Sunday orange” en de “Improved”-versie. Let vooral op het steungaas in het gewas op de laatste foto, daaraan is het lengteverschil goed te zien.

 

Celosia_Sunday_orange_improved_1

Celosia_Sunday_orange_improved_3

 

—————————————————————————————————————————-

Plumosa Sunday in productie

18 juni 2014

De “Sunday”-serie bestaat inmiddels uit acht kleuren en daar komen nog drie tot vier nieuwe bij. Daarmee is de serie wel zo’n beetje compleet, maar uiteraard blijven we werken aan verbeteringen en nieuwe kleuren.

Met ongeveer elf rassen vinden we dat een product als plumosa “Sunday” – dat is ontwikkeld voor teelt als snijbloem – een eerlijke kans in de markt verdient. De houdbaarheid op de vaas van “Sunday” is prima gebleken en we moeten nou eindelijk ’s een keer van de mythe af dat snij-plumosa niet goed houdbaar zou zijn !

* Meer informatie daarover op de pagina “Gebruikersinfo” van deze site.

Daarom hebben we een paar rassen van de “Sunday”-serie in productie genomen. En tegelijk een sortimentsopplanting van alle twaalf rassen in de serie erbij gezet. * Die opplanting gaat ook tegelijk plaatsvinden in de USA, Japan en Zuid Frankrijk.

Op de foto’s van boven naar beneden proefproducties van : “Sunday Dark Pink”, “Sunday Red” en “Sunday Orange” met daarbij het sortimentsbed van alle plumosa-rassen.

Celosia Sunday dark pink

Celosia Sunday red

Celosia Sunday orange

—————————————————————————————————————————-

Hulp aan de derde wereld

Uit contacten die we hadden met het Worldwatch Institute in Washington – USA hebben we geleerd dat Celosia Argentea een uitstekend gewas is om het parasitaire onkruid “striga” (heksenkruid) in tropische landen te bestrijden.
Het striga-onkruid kan de bodem voor tien jaar infecteren en de dood worden van belangrijke voedselgewassen als soja, graan, suikerriet en mais. Op de één of andere manier is Celosia in staat om de bodem “schoon te maken” en er wordt onderzoek verricht naar het waarom. Een extra voordeel is dat tegelijkertijd de geteelde Celosia gebruikt kan worden als groente, rauw gegeten (de bladeren) of gekookt (de bladeren en de stelen in bijvoorbeeld soepen). In Afrika is de plant zeer populair en wordt “Spinazie van Lagos” genoemd.

Wij ondersteunden het Worldwatch hulpprogramma “Nourishing the world” voor arme landen met onze know-how over teelt en andere relevante informatie.
Informatie over het gevaarlijke Striga onkruid is te vinden op Wikipedia. In dat artikel wordt Celosia argentea genoemd als “Striga bestrijder”, bij de methode “trap cropping”.

>> > Zie de Wikipedia pagina over Striga.

Oktober 2015 – Toevoeging : We hebben een uitgebreid artikel geschreven over Striga en het onderzoek wat we hebben gedaan over de bestrijding van die gevaarlijke parasiet. Zeer interessant om te lezen !

Link >> > Striga treatment on page “Growing info”